Det finns många industrier som påverkar miljön och klimatet. Vinindustrin är inget undantag. Vindruvor är en av de mest besprutade grödorna vilket påverkar miljön. Det är främst den stora mängden bekämpningsmedel som används som ökar vinets klimatpåverkan. Det finns dock vissa viner som är bättre för miljön än andra.

Naturviner

Det råder delade meningar om naturvin och hur de framställs. Det finns nämligen ingen särskild naturvinscertifiering och därför kan i princip alla producenter som vill kalla deras vin för naturvin. De flesta följer dock ett visst mönster i tillverkningsprocessen. Naturviner produceras med minimal mänsklig påverkan under odling och framställning. Vinet görs med så få ingrepp som möjligt, men det finns ingen gräns. De allra flesta följer reglerna för ekologisk odling vilket är positivt för miljön. Det gör att naturvinerna ofta hamnar i samma kategori som ekologiska och biodynamiska viner samt viner från småskaliga producenter.

Du kan handla naturvin hos Vinoteket och få dem levererade hem till dörren. Här finns naturviner från Spanien, Frankrike och Tyskland. Naturvinerna hos Vinoteket är röda eller vita viner med låga eller inga halter av sulfiter. Många tycker att det är spännande att testa naturviner eftersom de ofta har en liten speciell smak jämfört med konventionella viner.

Ekologiska viner

Många naturviner använder sig av miljövänlig marknadsföring och menar att vinerna respekterar miljön. Eftersom det inte finns någon certifiering så går det inte heller att säga med säkerhet att naturvinerna är mer miljövänliga än konventionella viner. Däremot är det många naturviner vars druvor har minimalt med besprutning vilket är bra både för miljön och människor.

Om du vill vara säker på att vinet använder minimalt med bekämpningsmedel bör du välja ett ekologiskt vin. Till skillnad mot naturviner finns det ett officiellt regelverk för ekologisk- och biodynamisk vinframställning.

Miljövänliga förpackningar

Ytterligare ett sätt att minska vinkonsumtionens klimatavtryck är att välja hållbara förpackningar. Vinförpackningar i kartong och plast är bättre än glas. Det finns även lättare glasflaskor som ger ger ett lägre klimatavtryck.