Greta Thunberg

Greta Thunberg är en svensk företrädare för klimatfrågor och miljöaktivist. Hon blev känd internationellt efter att ha startat skolstrejk för klimatet i augusti 2018, då hon satt utanför riksdagshuset i Stockholm för att protestera mot regeringens och politikernas oförmåga att agera för att bekämpa klimatförändringarna. Greta hade då precis fyllt 15 år och hennes skolstrejk inspirerade många andra unga människor världen över att göra liknande protester.

Grundade egen rörelse

Greta Thunberg föddes 2003 i Stockholm och är dotter till skådespelaren Svante Thunberg och sångerskan Malena Ernman. Hon har sedan tidig ålder varit intresserad av miljöfrågor och har länge varit engagerad i olika aktioner och rörelser i klimatfrågan. Greta har också lång tid lidit av Aspergers syndrom, en form av autism, och har pratat öppet om sina utmaningar med detta. Det här har gjort henne till en omtyckt person som ofta bjuds in till det offentliga samtalet även när det inte är klimatfrågan som diskuteras.

Efter att ha startat sin skolstrejk för klimatet har Greta Thunberg blivit en av de mest kända och inflytelserika rösterna för klimatet i världen. Hon har talat vid många olika högtider och konferenser och har mottagit många utmärkelser för sitt arbete. Greta har också blivit invald på Time Magazines lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen. Faktum är att hon ett år, 2020, utsågs till Time Magazine Person of The Year och prydde omslaget på den kända tidningen.

Greta Thunberg har också varit en kontroversiell figur, med vissa som kritiserar henne för att hon är för ung och oerfaren för att kunna föra fram sina åsikter på ett trovärdigt sätt. Andra menar att hennes starka budskap om klimatförändringarna behövs nu mer än någonsin och att hon har gjort en stor inverkan på den globala debatten om klimatet.

Greta Thunberg har också varit med och grundat organisationen Fridays For Future, en global rörelse som uppmanar elever och unga vuxna att strejka för klimatet varje fredag tills världens regeringar agerar på klimatförändringarna. Rörelsen har vuxit snabbt och har nu miljontals medlemmar världen över.

En tydligt röst

Thunbergs engagemang för klimatet har väckt stor uppmärksamhet och hon har talat vid många stora internationella evenemang, inklusive FN:s klimatkonferens och World Economic Forum. Hon har också mottagit flera utmärkelser för sin aktivism, inklusive den prestigefyllda Right Livelihood Award, som kallas ”alternativet till Nobelpriset”. När hon var i New York och talade för FN hamnade hon i ett Twitter-bråk med USA:s president Donald Trump vilket fick stor uppmärksamhet.

Thunbergs budskap har varit klart och bestämt: världen måste agera snabbt och kraftfullt för att bekämpa klimatförändringarna och skydda vår planet. Hon har kritiserat politiker och företag som inte tar tillräckligt ansvar för att skydda miljön och har uppmanat alla att göra vad de kan för att minska sin egen påverkan på klimatet.